Sudski tumač za engleski jezik je izuzetno tražen profil na regionalnom tržištu. Razlozi za ovo su brojni: sve više ljudi odlazi u inostranstvo zbog zaposlenja i školovanja, poslovna saradnja je sve globalnija i svet zaista postaje globalno selo. Engleski jezik se u svemu tome pojavljuje kao glavno sredstvo komunikacije, a sudski tumač za engleski jezik je glavna i jedina „kapija“ kroz koji dokumenti moraju proći da bi postali važeći širom sveta.

Sudski tumač sa overom

Dokumenti koje overava sudski tumač po pravilu uvek sadrže osetljive podatke od kojih zavisi dalji razvoj karijere, školovanja ili poslovnog uspeha klijenta. Zato su važne osobine koji svaki sudski tumač za engleski jezik mora da poseduje sledeće:

  • Temeljitost odnosno primećivanje najsitnijih detalja, jer zvanična dokumenta često sadrže komplikovane brojeve i druge osetljive podatke.
  • Besprekorno poznavanje savremenog administrativnog vokabulara u engleskom i srpskom jeziku.
  • Odgovornost prema izvornom tekstu i krajnjem ishodu po klijenta.
  • Pedantnost, da format prevoda bude u formi zvaničnog dokumenta, sa sređenim marginama, razmacima, naslovima itd.
  • Sudski tumač za engleski jezik ni pod kojim uslovima ne sme narušiti svoj profesionalni integritet i pristati da u prevod unosi polu-tačne ili netačne podatke, ili da zanemari neki važan podatak.

Iz svega gore navedenog zaključujemo da je profesija sudskog tumača za stepen ozbiljnija i kompleksnija od profesije prevodioca za engleski jezik. Ona uključuje i druge osobine i standarde koji moraju biti ispunjeni, a ne tiču se samo direktno jezika. Sudski tumač za engleski jezik je svakako zahtevna, ali i preko potrebna profesija, a potreba za ovim profilom je svakim danom sve veća.

U našoj prevodilačkoj agenciji BEPS Translations imamo stalno zaposlenog sudskog tumača za engleski jezik što nam omogućava da overene prevode isporučujemo 7 dana u nedelji u bilo koje doba dana i po konkurentnim cenama. U svom radu pridržavamo se gore navedenih principa kako bi overeni prevodi sa engleskog i na engleski jezik bili maksimalno pouzdani i tačni.

BEPS Translations:  Spajamo svet, reč po reč.

 

Pročitajte još:

Prevodilac za engleski jezik: svi profili ove profesije na tržištu
Sudski tumač i prevodilac za engleski jezik
Sudski tumač za engleski jezik
Sve veća potreba za sudskim tumačima
Sudski tumači u Srbiji iz ugla prevodilačke industrije